You are currently viewing Ανανέωση Σύμβασης Συνοριοφυλάκων (ΟΧ)

Ανανέωση Σύμβασης Συνοριοφυλάκων (ΟΧ)

Ανανέωση Σύμβασης Συνοριοφυλάκων (ΟΧ)

του Μάριου Τζαγκατζή

Εν όψει συμπλήρωσης της δεύτερης θητείας των Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου της 1ης σειράς, το Αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ κοινοποίησε τη διαταγή ανανέωσης αυτών. Είναι σίγουρα ένα χαρμόσυνο νέο και θεμιτό από όλες τις πλευρές (συμπ. Συνδικαλιστών φορέων). Γεννούνται κάποια ερωτήματα, που ίσως τις περισσότερες φορές γίνομαι αποδέκτης από τους συναδέλφους χωρίς να μπορώ να βοηθήσω ουσιαστικά και άμεσα. Τα ερωτήματα αφορούν όλες τις σειρές ένταξης Συνοριακών Φυλάκων Ορισμένου Χρόνου στην Ελληνική Αστυνομία.

Ας το πάρουμε από την αρχή. Είναι κοινά αποδεκτή η επιτυχημένη τοποθέτηση των Συνοριακών Φυλάκων (ΟΧ) σε νησιά, Έβρο και ΠΡΟΚΕΚΑ. Αυτό οφείλεται ναι μεν στις πολιτικές και συντονιστικές κινήσεις της ΕΛ.ΑΣ. αλλά κυρίως στην εργατικότητα των Συναδέλφων όπου πραγματικά πλαισίωσαν με περίσσεια όρεξη για εργασία και αγάπη για το τόπο τους – καθότι στους περισσότερους η εντοπιότητα αποτέλεσε σταθμικό παράγοντα εισαγωγής τους – στα κλιμάκια του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας.

Μιλώντας για τα νησιά του ΒΑ Αιγαίου και συγκεκριμένα για τη Νήσο Λέσβο όπου μετοίκησα το 2014 αντίκρισα δυο ταχύτητες Μεταναστευτικού–Προσφυγικού. Η σημερινή εικόνα είναι σαφώς βελτιωμένη από τη μία, καθώς παρουσίασε καλυτέρευση στις συνθήκες διαβίωσης στους υπάρχοντες αιτούντες άσυλο και από την άλλη δείχνει τη μείωση των εισροών στους παρανόμως εισερχόμενους αλλοδαπούς κατά μεγάλο ποσοστό από τα υδάτινα σύνορα της Χώρας. Αυτά είναι τα θετικά, πάμε στα αρνητικά.

Η Ελλάδα αντιστέκεται στην εργαλειοποίηση του Μεταναστευτικού ζητήματος από τη Τουρκία και βαστά μόνη τη πίεση των απειλών στα Ευρωπαϊκά σύνορα. Αντιμετωπίζει χρόνια τώρα στα σύνορά της προβλήματα που μόνο προσωρινά δεν είναι. Tα μόνιμα προβλήματα όμως δε λύνονται με ‘μπαλώματα’ Ορισμένου Χρόνου. Η φύλαξη των συνόρων με ημερομηνία λήξης και κατ’ επιλογήν ανανέωσης συμβάσεων, δε προσδίδει εικόνα υγειούς πολιτικής για τη διαφύλαξη των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Οι συμβάσεις εργασίας σχέσης Δημοσίου που υπογράφονται ετησίως από τους συναδέλφους αποτελούν δεσμευτικές συμφωνίες, καθότι η αβεβαιότητα της συγκεκριμένης εργασιακής συνθήκης δεν προσφέρει τόσο το δικαίωμα της επαγγελματικής εξέλιξης όσο και το δικαίωμα προγραμματισμού της προσωπικής καθημερινότητας των συναδέλφων. Επιπρόσθετα, σε περίπτωση που κάποιος επιθυμεί να παραιτηθεί από τις τάξεις της ΕΛ.ΑΣ. πρέπει να αναμένει μέχρι την ολοκλήρωση της ετήσιας θητείας του. Η δε επαγγελματική εξέλιξη και λοιπά δικαιώματα όπως οι ‘μετακινήσεις’ κ.ο.κ. δεν εναρμονίζονται με το υπόλοιπο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς ήδη ρυθμίζονται από το πρόσφατο ΠΔ 104/2021 ΦΕΚ 256/Α/31-12-2021, και ενώ αφήνεται ανοιχτό το ενδεχόμενο της ατέρμονης ανανέωσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου με λειψά δικαιώματα βάση των ισχύων του υπόλοιπου μόνιμου προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, οι υποχρεώσεις παραμένουν ίδιες.

Εν αναμονή της υπογραφής για τη πολυπόθητη ανανέωση, θα παραμείνω αισιόδοξος. Συνιστώ στους κακεντρεχείς και ακανθολόγους της έκφρασης «δε ξέρατε για τι υπογράφατε;» να κοιτάξουν την ουσία και τη προσφορά τόσων και τόσων συναδέλφων. Είμαι περήφανος και σίγουρος για τη προσφορά των συναδέλφων μου. Για ακόμη μια χρονιά οι Συνοριοφύλακες απέδωσαν τα μέγιστα για τη προστασία των συνόρων και τη διαχείριση του Μεταναστευτικού. Εις έτη πολλά με υγεία.

Συνοριακός Φύλακας

Τζαγκατζής Μάριος

Πρόεδρος Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Λέσβου

Αντιπρόσωπος Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Συνοριακών Φυλάκων Ν. Λέσβου

slide 1
Image Slide 2
Image Slide 1
Image Slide 3
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow