You are currently viewing Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στη Λέσβο

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στη Λέσβο

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε το δεύτερο Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Λέσβου σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Άμεσης Βοήθειας (ΕΚΑΒ) Μυτιλήνης. Το σεμινάριο έλαβε χώρα σε ένα πανέμορφα διαμορφωμένα χώρο με αθλητικές και ψυχαγωγικές εγκαταστάσεις μέσα στο πράσινο, το Olympico Fun Park την Παρασκευή 10/06 και Σάββατο 11/06.

Εκατό (100) περίπου Αστυνομικοί και πολίτες είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν θεωρητικά και πρακτικά πάνω στις Πρώτες Βοήθειες από το έμπειρο πλήρωμα Διασωστών ΕΚΑΒ και εκπαιδευτών ομάδων πληθυσμού: κ. Καυλακώνη Γεώργιο και κ. Χαμαλέλλης Παναγιώτης .Μετέδωσαν τη κάθε απαιτούμενη πληροφορία ώστε σε περίπτωση που παραστεί ανάγκη να καταφέρουμε να είμαστε αρωγοί στο έργο της διάσωσης έως ότου φθάσουν στο σημείο οι διασώστες του ΕΚΑΒ.

Η γνώση παροχής των πρώτων βοηθειών με βασικούς πυλώνες τα ακόλουθα:

Ακούω – Βλέπω – Αισθάνομαι

Θέση ασφαλείας

Γνώση καρδιοαναπνευστικής αναζωογόνησης ΚΑΡΠΑ – C.P.R.

και Γνώση χρήσης του Αυτόματου Εξωτερικού Απινιδωτή Α.Ε.Α

Η “Βασική Υποστήριξη της ζωής” περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι: μια απειλητική καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, σοβαρή αιμορραγία και πνιγμονή (σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες). Πρέπει να γνωρίζετε πότε και πώς θα καλέσετε ένα ασθενοφόρο ή άλλη ιατρική βοήθεια οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.

(οι παρακάτω οδηγίες απευθύνονται σε ανθρώπους που γνωρίζουν την εφαρμογή τους σε κάθε άλλη περίπτωση παρακαλείσθε να απευθύνεστε σε ειδικούς επαγγελματίες υγείας)

Η “Βασική Υποστήριξη της ζωής” περιλαμβάνει τη βασική γνώση και τις δεξιότητες που απαιτούνται για την αντιμετώπιση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων. Αυτές μπορεί να είναι: μια απειλητική καρδιακή προσβολή, αιφνίδια κατάρρευση, σοβαρή αιμορραγία και πνιγμονή (σταμάτημα της αναπνοής από ξένο σώμα, που αποφράζει τη δίοδο του αέρα προς τους πνεύμονες). Πρέπει να γνωρίζετε πότε και πώς θα καλέσετε ένα ασθενοφόρο ή άλλη ιατρική βοήθεια οπουδήποτε και αν βρίσκεστε.

Για να ζήσουμε, χρειαζόμαστε μια κανονική παροχή οξυγόνου σε όλα τα μέρη του σώματός μας. Ιδιαίτερα ο εγκέφαλος θα υποστεί σοβαρή βλάβη εάν στερηθεί οξυγόνο για πάνω από μερικά λεπτά (πέντε ως επτά το μέγιστο) Για να διατηρήσουμε την παροχή οξυγόνου στον εγκέφαλο, τρία πράγματα είναι βασικά:

ένας ανοικτός και καθαρός ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ, μέσω του οποίου ο αέρας που περιέχει οξυγόνο μπορεί να περάσει στους πνεύμονες.

η ΑΝΑΠΝΟΗ – η οποία δίνει αέρα μέσα στους πνεύμονες, από όπου το οξυγόνο μπορεί να περάσει μέσα στο αίμα.

η ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑ που απαιτεί μια αντλία, την καρδιά, που μαζί με το απαραίτητο αίμα στα αιμοφόρα αγγεία θα μεταφέρουν οξυγόνο από τους πνεύμονες στο σώμα. Αναζωογόνηση, είναι ο όρος που χρησιμοποιείται για την επείγουσα αντιμετώπιση που απαιτείται για να ξεπεραστεί η ανεπάρκεια ενός ή όλων αυτών των λειτουργιών. Μπορεί να αφορά απλά στη διατήρηση ανοιχτού αεραγωγού και το γύρισμα ενός αναίσθητου ασθενή στα πλάι’ ή μπορεί να σημαίνει τη χορήγηση αέρα στους πνεύμονές ταυ (τεχνητή αναπνοή) ή συμπίεση του θώρακα, ώστε το αίμα να κυκλοφορήσει μέσα στο σώμα.

ΠΡΟΣΕΓΓΙΣΗ ΚΑΙ ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΟΥ ΘΥΜΑΤΟΣ

Θυμηθείτε – τα δευτερόλεπτα τρέχουν.

ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Πλησιάστε με προσοχή, βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για σας τους ίδιους ή το θύμα. Σκεφθείτε τους κινδύνους από ηλεκτρικό ρεύμα, αέριο, αυτοκίνητα που κινούνται πλησίον, οικοδομικά υλικά κλπ.

1. ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗΣ ΤΟΥ ΑΡΡΩΣΤΟΥ

Εκτιμήστε αν το θύμα είναι ή όχι αναίσθητο.

2. ΚΑΛΕΣΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ

3. ΑΕΡΑΓΩΓΟΣ

Σε έναν αναίσθητο άνθρωπο η γλώσσα μπορεί να πέσει προς τα πίσω και να αποφράξει την οδό από όπου περνάει ο αέρας.

Εκτείνοντας το κεφάλι προς τα πίσω και ανασηκώνοντας το πηγούνι προς τα πάνω, η γλώσσα απομακρύνεται από το πίσω μέρος του λαιμού διευκολύνοντας έτσι τη δίοδο του αέρα

Εάν είναι δυνατόν, με το θύμα στη θέση που το βρήκατε, βάλτε το ένα χέρι στο μέτωπο και με προσοχή εκτείνετε το κεφάλι προς τα πίσω. Κρατήστε τον αντίχειρα και το δείκτη του ίδιου χεριού ελεύθερα, για να κλείσετε τη μύτη εάν απαιτηθεί να του δώσετε αέρα με το στόμα σας (τεχνητή αναπνοή, “φιλί της ζωής”).

Συγχρόνως ανασηκώστε το πηγούνι χρησιμοποιώντας τα δύο δάκτυλα του άλλου χεριού στο οστέινο τμήμα του πηγουνιού. Αυτό θα απελευθερώσει τον αεραγωγό. Δεν χρειάζονται κουταλάκια, συσκευές ή άλλα αντικείμενα, γιατί είναι συνήθως επικίνδυνα. Ούτε χρειάζεται να προσπαθήσετε να του ανοίξετε το στόμα.

Εάν έχετε οποιαδήποτε δυσκολία, γυρίστε ανάσκελα το θύμα με προσοχή, και μετά προσπαθήστε να απελευθερώσετε τον αεραγωγό όπως περιγράψαμε παραπάνω.

Σε θύματα όπου υπάρχει υποψία για κάκωση στο αυχενικό μέρος της σπονδυλικής στήλης, προσπαθήστε να αποφύγετε την έκταση της κεφαλής, χρησιμοποιώντας την ανύψωση του πηγουνιού για να απελευθερώσετε τον αεραγωγό. Αυτό που προέχει όμως είναι να απελευθερώσετε τον αεραγωγό, οπότε κάποιου βαθμού έκταση της κεφαλής μπορεί να είναι αναπόφευκτη. Οι κακώσεις στον αυχένα μπορεί να συμβούν μετά από: Κάκωση της κεφαλής Τροχαία ατυχήματα Πτώση από ύψος Βουτιές σε ρηχά νερά Αθλητικά Πτώση από άλογο, ατυχήματα

4. ΑΝΑΠΝΟΗ

Διατηρώντας τον αεραγωγό ανοικτό, ελέγχετε αν το θύμα αναπνέει: βλέποντας τις κινήσεις του θώρακα, ακούγοντας τον ήχο της αναπνοής και αισθανόμενοι την εκπνοή στο μάγουλο. Κάντε το αυτό για 10 δευτερόλεπτα πριν βεβαιωθείτε ότι δεν υπάρχει αναπνοή.

Επειδή το αναίσθητο θύμα βρίσκεται ανάσκελα, η γλώσσα του πέφτει προς τα πίσω, αποφράζοντας έτσι τον αεραγωγό. Μπορεί να υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους το θύμα έχει σταματήσει να αναπνέει:

Καρδιακή προσβολή Κάκωση στο κεφάλι ή στο θώρακα Δηλητηρίαση (φάρμακα, τοξικά αέρια, κλπ) Πνιγμός

Απόφραξη αεραγωγού από ξένο σώμα (πνιγμονή) μπορεί να είναι άλλα αίτια

Εάν το θύμα δεν αναπνέει και έχετε κάποιον άλλο μαζί σας, στείλτε τον αμέσως να καλέσει βοήθεια . Εάν είστε μόνος αφήστε το θύμα αμέσως μόλις διαπιστώσετε ότι δεν αναπνέει και καλέστε αμέσως βοήθεια.

Με την ΚΑΡΠΑ θα “αγοράσετε χρόνο” για το θύμα, επιτρέποντας στο αίμα που περιέχει οξυγόνο να κυκλοφορήσει στο σώμα. Μ’ αυτόν τον τρόπο εμποδίζονται βλάβες σε σημαντικά όργανα όπως είναι ο εγκέφαλος. Η ΚΑΡΠΑ δεν θα “επαναφέρει το θύμα στη ζωή” από μόνη της, γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να καλέσετε το ΕΚΑΒ το ταχύτερο δυνατό. Το ΕΚΑΒ είναι σε θέση να προσφέρει την εξειδικευμένη βοήθεια στο θύμα.

ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ ΕΝΗΛΙΚΩΝ

Α. Το θύμα αντιδρά και αναπνέει

Αφήστε το στη θέση που το βρήκατε (εκτός αν ο χώρος που βρίσκεται είναι επικίνδυνος)

Ζητήστε βοήθεια, εάν χρειάζεται

Μείνετε δίπλα του ελέγχοντας την κατάστασή του

Β. Το θύμα δεν αντιδράει αλλά αναπνέει κανονικά

Γυρίστε το στην πλάγια θέση ασφαλείας

Καλέστε το 166 – ΕΚΑΒ

Ελέγξτε εάν συνεχίζει να αναπνέει

Γ. Το θύμα δεν αντιδράει και δεν αναπνέει

Τηλεφωνήστε στο 166 – ΕΚΑΒ ή στείλτε κάποιον άλλο να τηλεφωνήσει

ΘΩΡΑΚΙΚΕΣ ΣΥΜΠΙΕΣΕΙΣ

Με τους αγκώνες σας σε ευθεία και κάθετα στο στέρνο, φέρτε τους ώμους σας έτσι έως ότου βρεθούν πάνω από το κέντρο του θώρακα του θύματος (στην ξιφοειδή).

Πιέστε και αφήστε το στέρνο 4-5 εκατοστά ή το 1/3 του βάθους του θώρακα.

προτεινόμενη συχνότητα είναι τουλάχιστον 100 θωρακικές συμπιέσεις στο λεπτό.

Θα σας φανεί χρήσιμο αν μετράτε δυνατά “ένα και δύο και τρία … και τριάντα“.

ΠΛΑΓΙΑ ΘΕΣΗ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ

Το αναίσθητο θύμα που αναπνέει πρέπει να τοποθετηθεί σε πλάγια θέση ασφαλείας. Αυτό επιτρέπει στη γλώσσα να πέσει προς τα εμπρός διατηρώντας ανοιχτό τον αεραγωγό. Μειώνει επίσης τον κίνδυνο να περάσει στους πνεύμονες περιεχόμενο του στομάχου.

Γονατίστε δίπλα στο θύμα και:

Εάν φοράει γυαλιά, αφαιρέστε τα.

Βεβαιωθείτε ότι τα άκρα του είναι ίσια και ανοίξτε τον αεραγωγό του κάνοντας έκταση κεφαλής και ανύψωση πηγουνιού.

Τοποθετήστε το άνω άκρο που είναι προς τη μεριά σας σε ορθή γωνία προς το σώμα, ενώ ο αγκώνας λυγίζει με την παλάμη προς τα πάνω

Φέρτε το απέναντι από εσάς χέρι του θύματος, πάνω στο θώρακά του και κρατήστε τη ραχιαία επιφάνεια του άκρου χεριού του πάνω στο πλησιέστερα προς εσάς μάγουλό του

Με το άλλο σας χέρι πιάστε το μηρό τού απέναντί σας ποδιού του, κάτω απ’ το γόνατο, διατηρώντας το πέλμα σε επαφή με το έδαφος.

Διατηρώντας το χέρι πιεσμένο στο μάγουλο τραβήξτε το πόδι του προς εσάς.

Τοποθετήστε το επάνω πόδι έτσι ώστε το ισχίο και το γόνατο να είναι λυγισμένα σε ορθές γωνίες, αποτρέποντας το θύμα να γυρίσει μπρούμυτα. Διατηρήστε ανοιχτό τον αεραγωγό, κάνοντας έκταση της κεφαλής και τακτοποιώντας το χέρι κάτω από το μάγουλο, εάν χρειάζεται.

Επανελέγχετε για σημεία αναπνοής σε τακτά διαστήματα

 

Ήταν απροσδόκητα μεγάλη η χαρά μας όταν ενημερωθήκαμε για την ζήτηση του κόσμου στο κάλεσμα της Ένωσης μας μέσω των συμμετεχόντων έκδοσης ενδιαφέροντος για το σεμινάριο πρώτων βοηθειών. Το μέλημα μας είναι να οργανώνουμε όλο και περισσότερα σεμινάρια και ημερίδες στο πλαίσιο εκπαίδευσης, συντήρησης και εξειδίκευσης των συναδέλφων μας , με απώτερο σκοπό τη προσφορά προς τον συνάνθρωπο.

Ευχαριστούμε πολύ τους χορηγούς και τις επιχειρήσεις που στέκονται δίπλα μας , σε κάθε βήμα. Συγκεκριμένα, οι χορηγοί του Σεμιναρίου πρώτων βοηθειών ήταν οι επιχειρήσεις: Olympico fun park, Έπιπλα Φράγκος και τα Ηλεκτρολογικά είδη ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ Δ.

Η άγνοια φέρνει πανικό.

Η γνώση φέρνει ψυχραιμία.

Καυλακώνης Γ. (Διασώστης ΕΚΑΒ)

pv3
pv44
pv45
pv48
pv36
pv38
pv37
pv43
pv23
pv12
pv5
IMG_20220610_085224
pv3
pv7
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow
pv19
pv6
pv14
pv20
pv30
pv29
pv31
pv32
pv33
pv35
pv34
pv42
pv47
pv26
pv25
pv18
pv21
pv17
pv16
pv15
pv13
pv11
pv38
pv9
pv8
previous arrowprevious arrow
next arrownext arrow
Shadow

Το κείμενο αποτυπώθηκε όπως συμφωνήθηκε από τα μέλη του παρόντος Διοικητικού Συμβουλίου.