



Συνοριακοί Φύλακες
Οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης αποτελούνται από την κεντρική Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και τις διάφορες αντίστοιχες περιφερειακές οντότητες με μοναδική αποστολή την αποτροπή παράνομης εισόδου αλλοδαπών στη χώρα, τον εντοπισμό, τη σύλληψη και την παραπομπή τους στη δικαιοσύνη, καθώς και τον εντοπισμό και τη σύλληψη προσώπων που διευκολύνουν την παράνομη είσοδο αλλοδαπών στη χώρα και τη παραπομπή τους στη δικαιοσύνη, σύμφωνα με τις επικείμενες διατάξεις. Η ίδρυση, οργάνωση, λειτουργία και αρμοδιότητες των Υπηρεσιών Συνοριακής Φύλαξης καθορίζονται με προεδρικό διάταγμα και εντάσσονται στο έμψυχο δυναμικό του σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας.
Στελέχωση Υπηρεσιών
Οι Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης χωρίζονται στην κεντρική Υπηρεσία Συνοριακής Φύλαξης και στις Περιφερειακές Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης. Η κεντρική Υπηρεσία στελεχώνεται από αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ οι περιφερειακές από αστυνομικό προσωπικό και Συνοριακούς Φύλακες υπηρετούντες στα Τμήματα Διαχείρισης Μεταναστών. Στο καθηκοντολόγιο των Συνοριακών φυλάκων εντάσσονται: η εξωτερική φύλαξη και διαχείριση των Κέντρων Υποδοχής και Ταυτοποίησης αιτούντων άσυλο, Προαναχωρητικά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, Σταθμοί Επιτήρησης Συνόρων και Τμήματα Συνοριακής Φύλαξης.
Προσόντα Συνοριακών Φυλάκων
Οι Συνοριακοί Φύλακες προσλαμβάνονται με το σύστημα των αντικειμενικών κριτηρίων (μόρια) και πρέπει να είναι Έλληνες πολίτες, (άνδρες και γυναίκες) που δεν υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους (Ν.3181/2003). Κριτήρια πρόσληψης αποτελούν ο γενικός βαθμός απολυτηρίου Λυκείου, η γνώση ξένης γλώσσας, η εκπλήρωση των στρατιωτικών υποχρεώσεων, κατά προτίμηση ως έφεδρων αξιωματικών ή σε ειδικές δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων ή ως εθελοντών πενταετούς υποχρέωσης. Επίσης, η περιοχή της κατοικίας τους, η κατοχή επαγγελματικής άδειας οδηγού αυτοκινήτου κατηγορίας Δ και η υπαγωγή σε μια από τις κατηγορίες που προβλέπονται στο άρθρο 42 του Ν. 1481/1984.
Υποχρεώσεις και δικαιώματα Συνοριακών Φυλάκων
Οι Συνοριακοί Φύλακες υφίστανται κατάλληλη βασική εκπαίδευση, για διάστημα τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών. Ο τόπος, ο χρόνος και το είδος αυτής της εκπαίδευσης καθορίζεται με απόφαση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη. Καθ’ όλη τη διάρκεια της υπηρεσίας τους, οι Συνοριακοί Φύλακες υπηρετούν σε περιφερειακές Υπηρεσίες Συνοριακής Φύλαξης και δεν εφαρμόζονται γι’ αυτούς οι διατάξεις περί εντοπιότητας των αστυνομικών.
Μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα στην σχετική ιστοσελίδα που αναφέρεται ο νόμος περί Συνοριακών Φυλάκων εδώ.